ООРП

Организацијa за остваривање репрографских права Србије
НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА
01

Шта је ООРП и зашто постоји?


ООРП је скраћеница за Организацију за остваривање репрографских права у Србији.

Сврха постојања ООРП јесте остваривање колективних ауторских права, а власници тих ауторских права су књижевници, преводиоци, издавачи.

Плаћајући ауторска права увозници техничких уређаја којима се могу умножавати ауторска дела издата у штампаној форми и они који врше услуге фотокопирања помажу опстанак писаца, преводилаца, издавача, укратко, омогућавају опстанак књиге у Србији.

Тарифа по којој се колективна ауторска права плаћају није никакав намет или порез, то је праведна надокнада за употребу ауторских права писаца, преводилаца, издавача, баш као што та иста права плаћате купујући биоскопску карту или улазницу за фудбалску утакмицу.

02
Где могу наћи Службени лист у коме је штампана Тарифа ООРП?
03
Ко је дао дозволу ООРП за делатност наплате колективних ауторских права?
04
Ко чини Организацију?
computer, pc, workplace-1185626.jpg
ООРП

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Оснивање ОЛА

Данас је правна служба ООРП (заједно са ОФА, репрографском организацијом фотографа) предала Заводу за интелектуалну својину…

Прочитај вест

Приступање Организацији

У складу са Законом о ауторском и сродном праву основана је Организација за остваривање репрографских права, која ауторима штампаних издања и издавачима треба да омогући да убирају приходе од посебне накнаде, која ће се у складу са Законом наплаћивати од увоза уређаја који служе за унмножавање (штампачи и сл.), фотокопирница и других организација које искоришћавају штампана ауторска дела.

Сви аутори и издавачи штампаних дела позвани су да се потписивањем и слањем овлашћења (преузимање на линку испод) учлане у репрографску организацију и тако стекну право на учешће у расподели накнада.

Учлањивањем у ООРП се не преузимају никакве материјалне обавезе. Права за која се овлашћења дају једино се могу остварити преко колективне репрографске организације и никако другачије, а овлашћење се у сваком тренутку може повући.

Попуњено овлашћење у прилогу је потребно послати на контакт адресу.

Scroll to Top